Τούρκος αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο ΝΑΤΟ

Μεγάλη επιτυχία συνιστά για την Τουρκία ο διορισμός στενού συνεργάτη του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ως αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για τον διπλωμάτη καριέρας, Χουσεΐν Ντιριόζ, ο οποίος θα αναλάμβανε τη θέση του Τούρκου πρεσβευτή στην Ιταλία. Ο συγκεκριμένος είχε υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και στο παρελθόν και διαθέτει σημαντική εμπειρία.

Αυτό που έχει ειδική σημασία και άπτεται μέχρι και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι ότι αναλαμβάνει υπεύθυνος αμυντικής πολιτικής και σχεδιασμού, άρα θα αναμιχθεί στο ζήτημα των στρατηγείων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προσέχει πολύ κάθε κίνηση και πρωτοβουλία του, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ιδιωτικός τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, ο Ντιριόζ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 1 Αυγούστου.

Η κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης από Τούρκο, ανακαλεί στη μνήμη τις ενστάσεις της Τουρκίας στο διορισμό του Δανού, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν στη θέση του γενικού γραμματέα, με το πρόσχημα της ενόχλησης των μουσουλμανικών χωρών για τα προσβλητικά σκίτσα που είχε δημοσιεύσει δανέζικη εφημερίδα για τον Μωάμεθ.

Όπως όμως κατέγραψε ήδη η Ιστορία, η Τουρκία αιφνιδίως… αντιμετώπισε της ηθικές, μουσουλμανικού τύπου, αναστολές της, όταν στη διαπραγμάτευση που ακολούθησε στο πλαίσιο της Συμμαχίας, απέσπασε την υπόσχεση κατάληψης υψηλότατης θέσης από Τούρκο…

Και ιδού…