Τουρκία προς Νότια Κορέα: «Βελτιώστε την προσφορά σας»!

Σκληροί διαπραγματευτές αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι γείτονες Τούρκοι, αυτή τη φορά στο ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου.

Το μήνυμα που εστάλη προς τους Νοτιοκορέατες μέσω του Τούρκου πρεσβευτή στη Σεούλ δεν επιδεχόταν παρερμηνειών: Μόνο εάν βελτιωθεί η προσφορά της χώρας τους έχουν ελπίδες να κερδίσουν συμβόλαιο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου. «Το σχέδιο που πρόσφερε η Νότια Κορέα δεν ανταποκρίνεται στον τουρκικές προσδοκίες», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν Ιτσκάν, σε απολύτως επιχειρηματικό ύφος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της χώρας του. Η νοτιοκορεατική πρεσβεία στη Σεούλ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)την ορθότητα των σχετικών πληροφοριών.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο για να διακοπούν μετά τη σύνοδο των G-20 στη Σεούλ, καθώς οι δυο χώρες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (τρία έως τέσσερα θέματα). Ένα εξ αυτών ήταν η τιμή στην οποία θα πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται.

Η Νότιος Κορέα διαθέτει 20 αντιδραστήρες οι οποίοι παράγουν το 30% των αναγκών της σε ρεύμα, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να εξάγει την τεχνογνωσία της, σε μια προσπάθεια περεταίρω ανάπτυξης της οικονομίας της.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» από την οποία αντλήθηκαν και τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τον Δεκέμβριο του 2009, νοτιοκορεατική κοινοπραξία απέσπασε συμβόλαιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 20,4 δις δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων.