Τουρκία: Στόχος η αύξηση παραγωγής… φιστικιών!

Πρόκειται για μια είδηση που δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση της τουρκικής οικονομίας με πολύ πιθανές προεκτάσεις στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας…

Η εταιρεία τροφίμων Nestle και το «Τουρκικό Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Διάβρωσης του Εδάφους και την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος», συνεργάζονται σε κοινό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής φιστικιών στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Η αξία του προγράμματος ανέρχεται στα 750.000 ευρώ περίπου.

Η Τουρκία έχει την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή φιστικιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με 102.000 τόνους ετησίως. Πρώτο είναι το Ιράν με 222.000 τόνους και δεύτερες οι ΗΠΑ με 130.000 τόνους. Στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει την παραγωγή του προϊόντος και να καταστεί η πρώτη δύναμη.

Μακροπρόθεσμα, αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές στη διεθνή αγορά. Μην εκπλαγούμε αν σε μερικά χρόνια δούμε μεγάλη αύξηση της γεωργικής παραγωγής της Τουρκίας. Πριν φτάσουμε σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή, ας αναρωτηθούμε ποιες άλλες χώρες στην περιοχή έχουν υψηλή αγροτική παραγωγή; Καμία, με εξαίρεση ίσως τη Ρωσία.

Καλό θα ήταν να έχουμε μια ματιά σε αυτούς τους δείκτες παραγωγής και στη στρατηγική της γειτονικής χώρας στον τομέα αυτό. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι με τους συνήθεις ανίκανους για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων στην Ελλάδα. Απλά και μόνο προς δική μας… επιμόρφωση και για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε.