Τουρκία: Και νέα… υπόκλιση των στρατιωτικών στον Ερντογάν!

Τέλος εποχής στην παντοδυναμία των στρατιωτικών στην Τουρκία φαίνεται ότι σηματοδοτεί η νέα υποχώρηση στο ζήτημα των κρίσεων των αξιωματικών…

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο συμμορφώθηκε με τις επιθυμίες της ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν και δεν προήγαγε τους υπόδικους αξιωματικούς.

Πρόκειται για ανώτατους αξιωματικούς, στρατηγούς (συμπεριλαμβάνονται και οι πτέραρχοι και ναύαρχοι) οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν με σκοπό να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνησης Ερντογάν – AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Η υποχώρηση των στρατηγών σηματοδοτεί το τέλος μιας ακόμη κόντρας κυβέρνησης – στρατηγών, με μια ακόμη νίκη για τον Ερντογάν.

Ασφαλώς, ερμηνείες-αναλύσεις που αποδίδουν τις εξελίξεις αυτές σε… θρίαμβο της δημοκρατίας στην Τουρκία, απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα. Πολύ πιο απλή και ορθολογική είναι η ανάλυση που ερμηνεύει την απουσία δυναμικής αντίδρασης από μέρους των στρατιωτικών στη σταδιακή απαξίωσή τους και φθορά του μύθου του αήττητου τουρκικού στρατεύματος το οποίο θα πρέπει να έχει και μερικές παραπάνω εξουσίες, ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Ατατούρκ.

Το οικοδόμημα κλονίζεται επικίνδυνα και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν θα κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς την ήττα των Τούρκων στρατηγών ως οριστική.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περιμένουν «στη γωνία» αναμένοντας το πρώτο λάθος του Ερντογάν… Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι στρατηγοί απλώς κάνουν υπομονή μήπως ο Ερντογάν ανατραπεί με δημοκρατικές διαδικασίες, μέσω δηλαδή των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2011…

Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικές…