Τουρκία-Ισραήλ: Σταδιακή κλιμάκωση της έντασης

Η τουρκική πλευρά, παρά την «θορυβώδη» σιωπή που τηρεί το Τελ-Αβίβ τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζει να κρατάει το θέμα της «ναυμαχίας της Γάζας» ζεστό και στην επικαιρότητα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να μείνει «σιωπηλή» και θα απαντήσει κατάλληλα στην, όπως χαρακτήρισε, «άδικη και πειρατική» ενέργεια του Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την διάρκεια κομματικής συνεδρίασης υπογράμμισε ακόμα πως παρά το γεγονός πως κάποιο συμβουλεύουν την Τουρκία να χαμηλώσει του τόνους, αυτός θα συνεχίσει να «επιζητάει λύσεις μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

Για την ώρα αξίζει να σημειωθεί πως οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποβαθμίζονται συστηματικά και κλιμακωτά με αποτέλεσμα είδη να τείνουν να βρεθούν στο επίπεδο της δεκαετίας του 80.

Κατά τα άλλα υπάρχουν δηλώσεις πως νέοι «στόλοι» ετοιμάζονται να σπάσουν το εμπάργκο του Ισραήλ, ενώ μέλη της ΙΗΗ ανακοινώνουν πως στα σκάφη θα επιβαίνουν και συγγενείς των θυμάτων κατά το πρόσφατο επεισόδιο.