Τουρκία: Επισημοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας με τη Ρωσία


Δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης, η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακούγιου της Ανατολικής Μεσογείου, στην επαρχία της Μερσίνας.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει τρεις μήνες μετά την επικύρωση της σύμβασης από τους αντισυμβαλλόμενους. Η σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία ρωσο-τουρκικής κοινοπραξίας, στην οποία η ρωσική πλευρά θα κατέχει το 51% των μετοχών.

Η διάρκεια λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (μόνο;) έχει καθοριστεί συμβατικά στα 60 χρόνια. Η κοινοπραξία του έργου δεσμεύεται να συνεργαστεί με όσες περισσότερες τουρκικές εταιρίες είναι δυνατόν, να προσλάβει και να εκπαιδεύσει τεχνικούς, ενώ η έναρξη λειτουργίας του σταθμού προγραμματίζεται για το 2018.

Οι δυο πλευρές θα συνεργαστούν γενικότερα και στη διαχείριση του πυρηνικού εργοστασίου, στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την καθημερινή ασφαλή λειτουργία του. Και όλα αυτά μάλιστα, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση της τουρκικής πλευράς.

Σε περίπτωση που ανακύψει διαφωνία, αυτή θα τεθεί προς λύση στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και στην ρωσική κρατική εταιρία Rosatom.