Τουρκία: Ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στα καύσιμα!

Τα… πετρέλαια φαίνεται πως αλλάζει η τουρκική κυβέρνηση στους πολίτες, αφού η φορολογία που έχει επιβάλλει στα καύσιμα, έχουν εκτοξεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές των καυσίμων!

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, αναφέρεται πως η Τουρκία είναι ακριβότερη χώρα ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης στα καύσιμα. Υπολείπεται μόνο ελάχιστα της Βρετανίας στην τιμή διάθεσης του ντίζελ, το οποίο διατίθεται στην τιμή των 1,5 ευρώ, εκ των οποίων τα 0,9% είναι φόροι.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 97 οκτανίων έχει φτάσει τις τέσσερις (4) τουρκικές λίρες, δηλαδή δύο (2) ευρώ, ανά λίτρο! Το εντυπωσιακό είναι ότι στα 2 ευρώ που καταβάλλουν οι Τούρκοι πολίτες, το 1,2 είναι φόροι που αντιστοιχούν στο 66,8% του συνολικού ποσού!

Για να μην… θριαμβολογούμε όμως εμείς στην Ελλάδα, αρκεί να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι φόροι υπολείπονται ελάχιστα, αφού ανέρχονται στο 63,9% του ποσού, ύψος που μας αναδεικνύει… σε δευτεραθλητές! Ακολουθεί η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Γαλλία. Σε όλες οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται οι φόροι στα καύσιμα αντιστοιχούν σε ποσό μεγαλύτερο του 61% της τιμής του προϊόντος.

Η κατάσταση στα υπόλοιπα Βαλκάνια είναι λίγο καλύτερη, με τους φόρους να ανέρχονται περί το 50% της τιμής (Ρουμανία, Βουλγαρία).