Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ψάχνουν πάλι για εκπαιδευτικό

Δεκαέξη μήνες μετά από την υπογραφή αρχικής συμφωνίας για την αγορά M-348 Master από την Alenia, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν και πάλι διαπραγματεύσεις με τις δυο άλλες εταιρίες που συμμετείχαν στον αρχικό διαγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα τα ΗΑΕ δεν είχαν ποτέ οριστικοποιήσει την συμφωνία για τα 48 αεροσκάφη προκεχωρημένης/ προεπιχειρησιακής εκπαίδευσης M-346, που είχε ανακοινωθεί στην έκθεση IDEX τον Φεβρουάριο του 2009, μετά από μια μακρά περίοδο αξιολόγησης. Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο άμυνας των ΗΑΕ στην διάρκεια του Dubai Air Show είχε ανακοινώσει μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αγορά, που όμως ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, που επιβεβαίωσε η Lockheed Martin, τα ΗΑΕ έχουν πλέον ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με την ίδια όσο και με την BAE Systems, που είχαν προσφέρει αντίστοιχα στον αρχικό διαγωνισμό τα KAI T-50 Golden Eagle και Hawk 128 αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ ήταν ο πρώτος και μοναδικός εξαγωγικός πελάτης για το ιταλικό εκπαιδευτικό, ενώ η συμφωνία με τα εμιράτα προέβλεπε και την δημιουργία εγχώριας γραμμής παραγωγής. Μια άλλη σχετική πληροφορία που υπάρχει είναι ότι τα ΗΑΕ στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την υλοποίηση του προγράμματος για μερικά χρόνια.