Τέταρτος κύκλος πτητικών δοκιμών για το Sky-Y

Το Sky-Y, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροχημάτων που αναπτύσσει η ιταλική Alenia Aeronautica ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη πτητική δοκιμή του με ένα νέο σύστημα ελέγχου πτήσης.

Το νέο σύστημα έχει αναπτυχθεί από την Alenia Aeronautica σε συνεργασία με την Alenia SIA. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία στις 18 Ιουνίου, η επιτυχής δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην ιταλική αεροπορική βάση Decimomannu στη Σαρδηνία.

Θα ακολουθήσει ολόκληρος κύκλος πτητικών δοκιμών κατά τη διάρκεια του οποίου η Alenia θα αξιολογήσει το νέο σύστημα ελέγχου πτήσης που φέρει την ονομασία E-FCS (Experimental-Flight Control System) και τα διάφορα υποσυστήματα του (υπολογιστή ναυτιλίας, αισθητήρες του αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας και του GPS, αισθητήρες συλλογής δεδομένων πτήσης, κ.λ.π.). Στη φάση ανάπτυξης του αεροχήματος πρόκειται για τον τέταρτο κύκλο πτητικών δοκιμών ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τα τέλη του Ιουλίου 2010 μετά τη υλοποίηση 15 μακράς διάρκειας πτήσεων.

Κατά τη διάρκεια του θα δοκιμαστεί επίσης η λειτουργία και η πληρότητα ενσωμάτωσης στο αερόχημα σειράς συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρίες του ομίλου Finmeccanica, όπως το υψηλών επιδόσεων παθητικής λειτουργίας σύστημα επιτήρησης και ιχνηλάτησης EOST45 της SELEX Galileo, η νέα ευρυζωνική ζεύξη δεδομένων της SELEX Communications και η νέα δορυφορική ζεύξη δεδομένων της Telespazio.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών και φυσικά του προγράμματος ανάπτυξης η Alenia Aeronautica ευελπιστεί ότι θα καταστεί δυνατή η ωρίμανση και η αξιοποίηση τεχνολογιών που έχουν εξ’ ολοκλήρου αναπτυχθεί στην Ιταλία για την παραγωγή σειράς οικογένειας αεροχημάτων μέσου ύψους πτήσης και μεγάλης αυτονομίας (MALE: medium altitude long endurance).