Τέλος η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ;

H Άγκυρα, μέσω του υπουργού Άμυνας Βεσντί Γκιονούλ, δηλώνει πως θα παραλάβει τα υπόλοιπα Heron, αν και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ενώ υπογραμμίζει με νόημα πως δεν υπάρχουν άλλα ανοιχτά συμβόλαια μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, διαβεβαίωσε πως θα παραλάβει κανονικά τα υπόλοιπα UAV Ηeron από το Ισραήλ παρά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Β. Γκιονούλ ανακοίνωσε πως τεχνικό προσωπικό θα ταξιδέψει μέχρι το Ισραήλ για να παραλάβει τα υπόλοιπα τέσσερα Heron. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό «η περίοδος δοκιμών αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως υποστήριξε ο Β. Γκιονούλ, η Άγκυρα δεν έχει ακυρώσει κανένα αμυντικό συμβόλαιο στον τομέα της άμυνας με το Τελ-Αβίβ όμως, όπως υπογραμμίστηκε, όλα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανοιχτά θέματα πλέον στο τραπέζι.

Με λίγα λόγια η Άγκυρα δηλώνει πως θα παραλάβει τα UAV «υπό προϋποθέσεις» στο όχι και τόσο κοντινό μέλλον ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν χρωστάει τίποτα» στο Τελ-Αβίβ αφού όλες οι συμφωνίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Είναι σαφές πως υπό τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση του ΑΗΡ έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από την αμυντική συνεργασία με το Τελ-Αβίβ