Σχόλιο στελέχους της Unicredit στον «οδικό χάρτη» Παπανδρέου

Στο στόχαστρο των αναλυτών η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός…

Κατά την περιγραφή του οδικού χάρτη για την οικονομία, όλοι, πολίτες και στελέχη χρηματοοικονομικών εταιρειών, περίμεναν λεπτομέρειες για το πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα, να συγκεντρώσει όσα οφείλονται στο κράτος και το κυριότερο πως θα κάνει ανάπτυξη ώστε να έχει να λαμβάνει φόρους.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν τίποτε από αυτά. Και μπορεί για τυχόν αφελείς να είναι αισιόδοξες, για τις αγορές και για τους έχοντες στοιχειώδεις γνώσεις ήταν επανάληψη της επικοινωνιακής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παρά το ότι οι αγορές στοιχηματίζουν στην πλάτη μας, περιμένοντας πότε θα καταστραφεί η οικονομία ώστε να αποκομίσουν τα σχετικά κέρδη, η ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να τους κάνει όλο και πιο χαρούμενους.

Το ειρωνικό σχόλιο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από στέλεχος της Unicredit, οι οποίες προβλήθηκαν στο Bloomberg αλλά και δημοσιεύτηκαν στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, λένε πολλά. Ο αναλυτής ονόματι Kornelius Purps, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η ανακοίνωση τέτοιων στόχων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Κι εγώ λέω στη σύζυγό μου όλη την ώρα να κάνουμε οικονομία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το πως η Ελληνική κυβέρνηση θα το επιτύχει.»

Ουσιαστικά οι δηλώσεις του αναλυτή λένε αυτά που όλοι ήδη γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά. Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεχίζει να μας γελοιοποιεί, ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, μη ερχόμενη σε ρήξη με το κομματικό σύστημα που δημιούργησαν… σε συνεργασία με τη σημερινή αντιπολίτευση… και όχι μόνο. Η παθητική άμυνα του Δεκεμβρίου του 2008 σε νέα έκδοση;

Το πλήρες άρθρο της Daily Telegraph βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/gilts/8454792/Greece-fails-to-reassure-markets-with-76bn-debt-road-map.html