Συνεργασία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στην παραγωγή UAV

Το Μπακού φαίνεται πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική εταιρία Global Teknik για την συμπαραγωγή συστημάτων UAV.

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες επαφές μεταξύ των Αζέρων κυβερνητικών στελεχών και της τουρκικής εταιρίας πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο. Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων της τουρκικής εταιρίας έλαβε χώρα μία επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος GLOBIHA στον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Γιαβέρ Τζαμάλοφ. Η όλη εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της έκθεσης αμυντικού υλικού SOFEX στην Ιορδανία.

Το Μπακού αφού ενημερώθηκε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος καθώς και για τις δυνατότητες συμπαραγωγής φαίνεται να είναι θετικό προς την ανάπτυξη της συνεργασίας και στον συγκεκριμένο τομέα.

Το GLOBIHA είναι ένα σύστημα UAV κατασκευασμένο από σύνθετο υλικό μεγάλης αντοχής. Το αεροχημα μπορεί να προσφέρει real-time εικόνα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων ενώ μπορεί να βρίσκεται στον αέρα για μιάμιση ώρα.

Η απόκτηση των UAV GLOBIHA από το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αναβαθμίσει τις δυνατότητες επιτήρησης της οριογραμμής ενώ θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, κατάδειξης στόχων, χαρτογράφησες και ελέγχου των οδών επικοινωνιών.