Σερβία – Βοσνία «στο τραπέζι» υπό… οθωμανική επίβλεψη…

Οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας στα Βαλκάνια πολλαπλασιάζονται με τρόπο που θυμίζει έντονα τα βιβλία του Νταβούτογλου και τις συμβουλές του…

Η τριμερής συνάντηση έγινε στο Κατατζόρτζεβο της Σεβίας, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ συνάντησε τον ομόλογο τους Μπόρις Τάντιτς από τη Σερβία και τον επικεφαλής της πολυεθνικής (σερβική, κροατική, μουσουλμανική) προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξεύρεση διεξόδου που θα εξομαλύνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτέλεσε παραδοσιακά χώρο άσκησης της οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς αποτελούσε και αποτελεί και σήμερα κομβική χώρα για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στο βαλκανικό χώρο. Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να ισχυριστεί ότι η σημασία της είναι μεγαλύτερη και από αυτή του Κοσσυφοπεδίου και για να επιτύχει την ακώλυτη παρουσία της στην περιοχή, η Τουρκία φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τη Σερβία την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς.

Το γιατί, καθώς επίσης και η ανάλυση της οθωμανικής οπτικής στο βαλκανικό χώρο, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής αναφοράς σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική».