Ρωσικά μεταφορικά ελικόπτερα για το Αφγανιστάν

Συμφωνία 300 εκατ. δολαρίων υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας και Αφγανιστάν για την προμήθεια μεταγωγικών ελικοπτέρων.

Πρόκειται για τα Mi-17 Hip τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στους Αφγανούς πολύ σύντομα. Η άμεση διαθεσιμότητά τους προς εξαγωγή ήταν και ένας εκ των βασικών λόγων που ακόμη και η Ατλαντική Συμμαχία επί μακρόν είχε επισημάνει και κοινοποιήσει την ανάγκη για την προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων για τις αφγανικές δυνάμεις.

Εκτός όμως της διαθεσιμότητας, η αξιοποίηση ρωσικών οπλικών συστημάτων έχει μεγάλη ιστορία στη χώρα με τους Αφγανούς στρατιωτικούς να είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι με αυτά. Η Αεροπορία της χώρας διαθέτει ήδη 25 ελικόπτερα του τύπου για μεταφορές υλικού και προσωπικού, καθώς επίσης και για αποστολές διάσωσης και απαγκίστρωσης από τα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων. Παράλληλα, το Mi-17 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιθετικό ελικόπτερο.

Μέχρι το 2012 η αφγανική Αεροπορία ευελπιστεί να διαθέτει στόλο 56 ελικοπτέρων του τύπου.

Τα ελικόπτερα τείνουν να γίνουν είδος εν ανεπαρκεία στο Αφγανιστάν, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί, όπου η επιχειρησιακή ανάγκη για μεταγωγικά Chinook είναι τουλάχιστον επιτακτική, με την κατασκευάστρια εταιρία Boeing να μην έχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης της παραγωγής ώστε να καλύψει την υπερβάλλουσα ζήτηση από χώρες πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών.