Ρωσία: Διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, έδωσε εντολή διακοπής της τροφοδοσίας της Λευκορωσίας με φυσικό αέριο, λόγω των χρεών που φέρεται να έχει απέναντι στη Gazprom (ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός) η χώρα.

Η Λευκορωσία φέρεται να μην τήρησε τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι πρόεδροι Μεντβέντεβ και Λουκασένκο, περί τα τέλη του 2009. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Λευκορωσία που πλήρωνε 150 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 250-350 δολαρίων που πληρώνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα αύξανε το ποσό, αρχικά γύρω στα 170 δολάρια το πρώτο τετράμηνο του 2010 και στη συνέχεια στα 185 περίπου δολάρια το δεύτερο τετράμηνο.

Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, η Λευκορωσία συνέχισε να καταβάλει 150 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με το χρέος που συσσωρεύτηκε να ανέρχεται πλέον κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η Λευκορωσία ισχυρίζεται τώρα ότι ουδέποτε υπέγραψε την προαναφερθείσα συμφωνία με τη Μόσχα!

Εκτιμήσει αναλυτών ερμηνεύουν τη στάση του Λουκασένκο ως απόπειρα να κερδίσει περισσότερα γεωπολιτικά ανταλλάγματα από τους Ρώσους, οι οποίοι με τη σειρά του δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, έχοντας μάλιστα κατορθώσει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστεί η τροφοδοσία της Γερμανίας και της Πολωνίας (θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί μέσω Ουκρανίας).

Μέσω Ουκρανίας προωθείται το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές και το υπόλοιπο 20% μέσω Λευκορωσίας.