Πρόταση προς Τουρκία: φτιάξτε το Eurofighter 2020

H ιταλική κοινοπραξία Finmeccenica κάνει πρόταση προς την Τουρκία για την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης του Typhoon, Eurofighter 2020.

H πρόταση έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινοπραξίας Τζιόρτζιο Ζάπα, στην διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων της στην Τουρκία, όπου παραβρέθηκε επίσης και ο Ιταλός υφυπουργός Άμυνας.

Ο κος Ζάπα αναφέρθηκε στην μακρά συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες, με την ευκαιρία της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας για επιπλέον επιθετικά ελικόπτερα T129, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι η πώληση στην Τουρκία 40 Typhoon.

Στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Eurofighter Μάρκο Βαλέριο Μπονέλι δήλωσε ότι «θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αναπτύξει μαζί μας το Eurofighter 2020. Δεν θα είναι μια απλή συνεργασία υποκατασκευής αλλά από κοινού ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού».

Οι εκπρόσωποι της Finmeccenica και Eurofighter δεν διευκρίνισαν σε πια νέα έκδοση του Typhoon αναφερόντουσαν, την στιγμή μάλιστα που η Ιταλία έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από το άρμα του ευρωπαϊκού μαχητικού, ακυρώνοντας πρώτη την παρτίδα Tranche 3B.

Επιπλέον η Άγκυρα, προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται προσκολλημένη στο F-35.