Πρόταση για τα Eurofighter Tranche 3B και… σερβικό ενδιαφέρον

Η κοινοπραξία Eurofighter έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της επόμενης και τελευταίας παρτίδας παραγωγής για τα τέσσερα αρχικά μέλη του προγράμματος, υποβάλλοντας αρχική πρόταση για τα αεροσκάφη Tranche 3B.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, σε έναν συμβιβασμό, αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, η τρίτη παρτίδα παραγωγής Trance 3 για τις αεροπορίες της Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, με βάση την αρχική παραγγελία των 620 Typhoon, χωρίστηκε στα δυο, περίπου σε αναλογία 45:55. Έτσι τώρα η εναπομείνασα παραγγελία 124 μαχητικών Tranche 3B θα πρέπει να δρομολογηθεί προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στην διαδικασία παραγωγής, που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος.

Η πρόταση της κοινοπραξίας υποβλήθηκε στον οργανισμό του ΝΑΤΟ ΜΕΤΜΑ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στα τέλη του 2011. Στο μεταξύ, άλλη μια βαλκανική χώρα έδειξε ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό μαχητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σερβικό υπουργείο Άμυνας, υπέβαλε αίτημα για την παροχή πληροφόρηση, εν όψη προοπτικής αγοράς νέων μαχητικών στην Eurofighter, προσδιορίζοντας τις αρχικές ανάγκες του σε 20 αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι και η Ρουμανία, αν και έχει αρχικά αποφασίσει για μεταχειρισμένα F-16, έχει δεχθεί μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για 24 μεταχειρισμένα Typhoon από την Ιταλία. Εκτιμάται ότι η σερβική κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει η βαλκανική χώρα με προοπτική την ένταξή της στην ΕΕ.