Πραγματικό «ευρωστρατό» ζητά πρώην Γερμανός υπουργός Άμυνας

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και μέλος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ρούντολφ Σάρπινγκ, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο κ. Σάρπινγκ ζήτησε τη μη κατάργηση της θητείας στη Γερμανία (μειώθηκε στους έξι μήνες) και πρόσθεσε ότι από την οικονομία που θα προκύψει, η χώρα του θα πρέπει να πιέσει για τη σύσταση πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στην πορεία της ενωμένης Ευρώπης προς την ομοσπονδοποίηση.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η ιστορία αποδεικνύει ότι τα επαγγελματικά στρατεύματα είναι πολύ πιο πολυέξοδα.

Ο Γερμανός πολιτικός διαφώνησε και με τις περικοπές στο χώρο της άμυνας οι οποίες προωθούνται από τη γερμανική κυβέρνηση. Υποστήριξε, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας και σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους και της σημασίας της χώρας προσθέτοντας: «με όλο το σεβασμό: δεν είμαστε Λουξεμβούργο»!

Αναφορικά με το θέμα μείωσης της θητείας ψηφίστηκε νομοσχέδιο από το Γερμανικό κοινοβούλιο με το οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αλλά και η εναλλακτική πολιτική θητεία να μειωθούν, από τις 17 Ιουνίου, από εννέα σε έξι μήνες.

Οι προβλέψεις του νόμου θα αρχίσουν να ισχύουν από 1 Δεκεμβρίου 2010, αλλά οι στρατεύσιμοι που θα καταταγούν την 1η Ιουλίου θα υπηρετήσουν έξι μήνες. Ο νόμος υπερψηφίστηκε με 303 ψήφους υπέρ (τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού) έναντι 248 ψήφων κατά (τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης).

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Γερμανικού υπουργείου άμυνας εκτιμάται ότι λόγω της μείωσης της θητείας ο συνολικός αριθμός των στρατεύσιμων σε ετήσια βάση θα αυξηθεί από 40.000 σε περίπου 50.000. Ταυτόχρονα θα επιφέρει αύξηση του κόστους κατά 260 εκατ. ευρώ. Σήμερα το κόστος για τους βασικούς μισθούς και τις λοιπές πληρωμές και επιδόματα των στρατεύσιμων ανέρχεται σε 454,7 εκατ. ευρώ το έτος.