Ποιος έσωσε το πλοίο από τους πειρατές;


To υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο «Full City» προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων πειρατείας στην Αραβική Θάλασσα στις 5 Μαΐου, όταν δέχθηκε επίθεση από δυο ταχύπλοα που μετέφεραν πολυμελείς ομάδες βαριά οπλισμένων πειρατών.

Το πλήρωμα του πλοίου, αποτελούμενο από 24 Κινέζους, κλειδώθηκε σε ασφαλή χώρο, αφήνοντας τους πειρατές να επιβιβαστούν και να λεηλατήσουν τα διαμερίσματά του, οπότε και τελικά αποχώρησαν.

Για το περιστατικό όμως υπάρχει διχογνωμία για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε.

Έτσι σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που όμως επικαλείται τουρκικές πηγές, ήταν μια ομάδα ειδικών δυνάμεων Τούρκων από τουρκική φρεγάτα (TCG Giresun) που επενέβη με την υποστήριξη και του Αμερικανικού Ναυτικού και έδιωξε τους πειρατές.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι Τούρκοι πλησίασαν το πλοίο, που έφερε σημάδια από πλήγματα ελαφρών όπλων και ρουκετών και επιβιβάστηκαν σε αυτό, αλλά την ίδια στιγμή οι πειρατές επιβιβαζόντουσαν στα ταχύπλοά τους.

Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή, ήταν ένα ινδικό περιπολικό αεροπλάνο που έλαβε το σήμα βοήθειας, καθώς το «Full City» έπλεε 450 ναυτικά μίλια από το Μουμπάι και επενέβη. Πέταξε πολλές φορές πάνω από το πλοίο τρομάζοντας τους πειρατές, που θεώρησαν ότι επίκειται άφιξη πολεμικού.

Πάντως ίσως υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, ότι απλώς οι πειρατές αποχώρησαν όταν πήραν ότι ήθελαν και απλώς οι υπόλοιποι διεκδικούν την δόξα.