Περιπλέκεται η υπόθεση Αμιρί


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post η CIA έχει δώσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια στον Σαχράμ Αμιρί για να αποσπάσει πληροφορίες για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές ο Ιρανός επιστήμονας δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως πλέον έχουν λάβει τις πληροφορίες που ήθελαν από αυτόν, ενώ υπογραμμίζουν πως τα χρήματα που αποδόθηκαν ήταν για να μπορέσει ο Σ. Αμιρί να έχει μία άνετη ζωή από εδώ και πέρα. Από εχθές οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Σ. Αμιρί αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράν «με την θέλησή του» όπως ακριβώς έπραξε και όταν εγκατέλειψε την χώρα του.

Ενδιαφέρον έχει πως η Ουάσιγκτον συνδέει την επιστροφή του Σ. Αμιρί στην Περσία με την απελευθέρωση τριών αμερικανών οι οποίοι βρίσκονται «παρά τη θέλησή τους» στο Ιράν και «κρατούνται χωρίς την ύπαρξη κάποιας κατηγορίας από την Τεχεράνη».

Είναι σαφές πως δύο τινά συμβαίνουν: είτε ο Σ. Αμιρί δραπέτευσε είτε όντως υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης για ανταλλαγή «ομήρων». Εάν ισχύει η πρώτη περίπτωση οι ΗΠΑ από την μία προσπαθούν να τον «εκδικηθούν» λέγοντας πως δωροδοκήθηκε, με αποτέλεσμα να διωχθεί και από την Ιρανική κυβέρνηση, ενώ από την άλλη σε μία προσπάθειά τους να «χρυσώσουν το χάπι» για τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στην απόδραση, συνδέουν την επιστροφή του στο Ιράν με την απελευθέρωση αμερικανών πολιτών, υπονοώντας πως υπάρχει μυστική διπλωματία και επαφές με την Τεχεράνη.

Σε κάθε περίπτωση δεν εξηγεί η CIA γιατί ο Σ. Αμιρί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχει λάβει από αυτή. Η δικαιολογία πως αυτό συμβαίνει λόγω των κυρώσεων στο Ιράν δεν είναι σοβαρή αφού δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει πως ένας Ιρανός θα μπορούσε να βάλει τόσα χρήματα στο Ιράν έτσι ώστε να έχουν δεσμευτεί. Κάθε τέτοιου τύπου κίνηση σίγουρα θα προσέλκυε την προσοχή των αρχών κάτι το οποίο φυσικά δεν θα ήθελε να συμβεί για κανένα λόγο.

Εάν δε η τοποθέτηση των χρημάτων του Σ. Αμιρί έγινε σε καταθέσεις σε ξένες τράπεζες αλλά και σε επενδύσεις, πως είναι δυνατόν όλα αυτά να έχουν «παγώσει» λόγο των κυρώσεων στο Ιράν. Επιπροσθέτως, ακόμα και αν αυτό υπήρχε περίπτωση να συμβεί, είναι δυνατόν η Ιρανός επιστήμονας να μην μπορούσε να απαιτήσει «ιδική αντιμετώπιση» για την υπόθεσή του.

Με λίγα λόγια είναι πολύ πιθανό η CIA μην είναι ακριβής στο θέμα της δωροδοκίας του Ιρανού επιστήμονα και το μόνο που να προσπαθεί να επιτύχει είναι να θολώσει τα νερά για την απόδραση και να κάνει την Τεχεράνη φιλύποπτη απέναντι στον παλιννοστούντα επιστήμονα.