Παραλαβή υποβρυχίου από την Μαλαισία

To δεύτερο υποβρύχιο του βασιλικού ναυτικού της Μαλαισίας KD Tun Razak, τύπου Scorpene κατέπλευσε στον ναύσταθμο του Λουμούτ για την επίσημη υποδοχή του από το ναυτικό της χώρας.

Το σκάφος σε λίγες ημέρες αναμένεται να καταπλεύσει στο Τελούκ Σεπανγκάρ την βάση υποβρυχίων της Μαλαισίας.

Το ταξίδι του υποβρυχίου από τις εγκαταστάσεις της DCNS της Γαλλίας προς τη Μαλαισία διήρκησε 64 ημέρες, Το δρομολόγιο που ακολουθήθηκε ήταν μέσω της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, στον Κόλπο του Άντεν, την Θάλασσα της Αραβίας, τον Ινδικό Ωκεανο και διαμέσου των Στενών του Μαλακά να ει στην Μαλαισία. Οι στάσεις που έκανε το υποβρύχιο ήταν συνολικά τέσσερεις, στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), στην Σαλαλάχ (Ομάν) και Κοτσίν (Ινδία).

Το συμβόλαιο μεταξύ της Μαλαισίας και της DCNS για δύο συνολικά υποβρύχια τύπου Scοrpene υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002, ενώ το πρώτο σκάφος (KD Tunku Abdul Rahman) παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Τα υποβρύχια της Μαλαισίας έχουν εκτόπισμα 1.500 τόνους, μήκος 67,5 μέτρα απαιτούν πλήρωμα 31 ατόμων.

Ο συγκεκριμένος τύπος υποβρυχίου, ο οποίος αποτελεί ένα Γαλλο-Ισπανικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει επιτυχία αφού έχουν για την ώρα παραγγελθεί 10 σκάφη από τρεις διαφορετικούς εξαγωγικούς πελάτες. Δύο από την Χιλή, δύο από την Μαλαισία και έξι από την Ινδία.

Το σχέδιο της γαλλικής DCNS και της Ισπανικής Navantia έχει προοπτικές περεταίρω εξαγωγικής επιτυχίας αφού η Βραζιλία σκοπεύει να εντάξει στον στόλο της τέσσερα υποβρύχια του τύπου ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το πυρηνικής πρόωσης υποβρύχιο της Μπραζίλια θα είναι του ιδίου τύπου ή του τύπου Barracuda.