Παράδοση των F-16 Block 52+ στο Πακιστάν

Τα πρώτα τρία F-16 Block 52+ της Αεροπορίας του Πακιστάν είναι προγραμματισμένα να αφιχθούν το Σάββατο 26 Ιουνίου στην ασιατική χώρα, ενώ τα υπόλοιπα 15 θα παραδοθούν σταδιακά το 2010 και το 2011.

Με την ένταξη σε υπηρεσία των εν λόγω μαχητικών η αεροπορία του Πακιστάν θα αποκτήσει πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες ημέρα, νύκτα και παντός καιρού, καθώς και προσβολής ακριβείας.

Η παράδοση των μαχητικών σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, που τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990 είχαν μεταπέσει σε «χειμερία νάρκη».

Η βελτίωση άρχισε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη συστηματική ανάπτυξη και ενίσχυση τους. Η προμήθεια των 18 F-16C/-D Block 52+ (12 μονοθέσια και έξι διθέσια) που κόστισε περί τα 1,4 δις δολάρια ΗΠΑ, μαζί με τον ύψους 1,3 δις δολαρίων ΗΠΑ εκσυγχρονισμό των παλαιότερων εκδόσεων F-16 (F-16A/B Block 15, F-16AM/BM) τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2012, αποτελούν δύο από τους κύριους πυλώνες εκσυγχρονισμού των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας. Παράλληλα εξελίσσεται και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Πακιστανών.

Ήδη οι πρώτοι οκτώ πιλότοι ολοκλήρωσαν τη θεωρητική και πτητική εκπαίδευση τους σε μονάδα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Αριζόνα, ενώ σε άλλα σχολεία της Αμερικανικής αεροπορίας εκπαιδεύθηκαν τέσσερις εκπαιδευτές και πέντε αρχηγοί ζευγών στις νυκτερινές πτήσεις.