Ο “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”… ΔΕΝ «γέρνει» πια!

Η ελαχιστοποίηση της κλίσης σε πλεύση σε ανάδυση υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έπνεαν άνεμοι έντασης περίπου 9 μποφόρ) του υποβρυχίου “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” S120 διαπιστώθηκε στην πράξη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού πλου ανοιχτά της Νορβηγίας την προηγούμενη βδομάδα.

Έτσι, «καιρού θέλοντος» ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν το υποβρύχιο αποδείχτηκε στα χέρια του ελληνικού πληρώματος ότι έχει αποκατασταθεί. Οι δοκιμές συνεχίζονται εντατικά και το πλήρωμα του υποβρυχίου με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο «ξεσκονίζει» όλες τις επιχειρησιακές και τεχνικές παραμέτρους λειτουργίας του ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται στη λειτουργία κρίσιμων συστημάτων και υποσυστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής, τόσο το πλήρωμα όσο και η αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του προγράμματος δοκιμών. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των δοκιμών παραμένει σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτό, περί τα τέλη Νοεμβρίου το υποβρύχιο θα πάρει το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα που θα διαρκέσει συνολικά 36 ημέρες εκ των οποίων οι 23 εν πλω.

Παράλληλα, στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την εφαρμογή των αναγκαίων τροποποιήσεων και στα υπόλοιπα τρία υποβρύχια του τύπου. Πρώτο κατά σειρά είναι το υποβρύχιο “ΠΙΠΙΝΟΣ” S121. Τα τρία υποβρύχια Type 214 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μεγάλο υπόστεγο της μονάδας υποβρυχίων των ΕΝΑΕ για την προετοιμασία της έναρξης των σχετικών εργασιών.

Στο ίδιο υπόστεγο βρίσκεται και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο “ΩΚΕΑΝΟΣ” S118 που είναι σχεδόν έτοιμο για να αρχίσει τις δοκιμές εν πλω σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρχικής σύμβασης.