Ούτε νεκρούς δεν μας αφήνουν σε ησυχία!

Για άλλη μία φορά το μένος κατά της Ελλάδας, αλλά ίσως και ο καλύτερος τρόπος για την διενέργεια προβοκάτσιας με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, βρίσκει την έκφρασή του μέσω του βανδαλισμού των τάφων των προγόνων μας στις αλησμόνητες πατρίδες.

Το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου υπήρξε σκηνικό πρωτοφανούς βανδαλισμού, ο οποίος φέρνει στο νου τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955. «Άγνωστοι» δράστες κατέστρεψαν ούτε λίγο ούτε πολύ περί τους 78 τάφους οι οποίοι βρίσκονταν στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγιάς στη χώρα του νησιού.

Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια όπου σημειώνονται τέτοιας έκτασης επεισόδια στην φθίνουσα και πλέον καταδικασμένη στην φυσική εξαφάνιση ελληνική κοινότητα της Ίμβρου. Υπογραμμίζεται πως οι Ούννοι πέρασαν από το μικρό νεκροταφείο στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής της γείτονος, αφού εορτάζεται η ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1923.

Από την πλευρά τους οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών και φυσικά να βρούνε στοιχεία για την σύλληψη των δραστών (εδώ γελάνε βέβαια…).

Από την πλευρά τους την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν μέσω του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών οι απόδημοι Ίμβριοι οι οποίοι δηλώνουν συγκλονισμένοι και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Η Ελληνική βέβαια πλευρά παραμένει στρατηγικά ψύχραιμη και φυσικά είναι προσηλωμένη στα ιδεώδη… των Μαραθωνοδρόμων οι οποίοι πολέμησαν για την διαφύλαξη των ιερών και των οσίων, δηλαδή των τάφων των προγόνων, 2500 χρόνια πριν. Που να ήξεραν βέβαια, οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς, πόσο άξιοι απόγονοι αυτών είναι οι ελληνόφωνοι ιθαγενείς κάτοικοι του προτεκτοράτου που φέρει ένα όνομα που δεν του αξίζει εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Καλή νύχτα κύριοι, ας μείνετε προσκολλημένοι στην «στρατηγική σας ψυχραιμία» την οποία επιδεικνύεται σε κάθε πτυχή της δημόσια ζωής του ταλαίπωρου και μαρτυρικού αυτού τόπου…