Οριστικό τέλος για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη…

Χωρίς βέβαια να αιφνιδιάσει κανέναν, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη…

Μιλώντας στην εφημερίδα «24 Chasa», ο Μπορίσοφ επανέλαβε αυτό που παγίως υποστήριζε η κυβέρνησή του από την πρώτη στιγμή της ανάδειξής της στην εξουσία: Ότι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις καθιστούν τον αγωγό μήκους 300 χιλιομέτρων απαγορευτικό, οπότε και η χώρα του δεν συναινεί στην κατασκευή. Η βουλγαρική πλευρά επικαλείται επίσης και το ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν θα εξασφάλιζε αρκετά κέρδη στη χώρα.

Παρότι είχε παραγγελθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποία, υποτίθεται, ότι θα λάμβανε την τελική απόφαση η βουλγαρική κυβέρνηση, ήταν εμφανές ότι η πολιτική στάση στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ήταν προαποφασισμένη, πριν καν ανέβει στην εξουσία η κυβέρνηση Μπορίσοφ. Αναλυτές πιστεύουν ότι είχε υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι «φιλο-ατλαντικές» προτιμήσεις της σημερινής κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι πασιφανείς, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία και θεωρούσε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικής σημασίας.

Ωστόσο, ο Μπορίσοφ έχει εξισορροπήσει κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση υπογράφοντας με τους Ρώσους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ωστόσο, η βουλγαρική συναίνεση σε αυτό το σχέδιο εξασφαλίστηκε μετά τη διαφοροποίηση της Τουρκίας από τη Δύση, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν οριστικά τη φιλοδοξία κατασκευής του ανταγωνιστικού προς τον South Stream αγωγού, του Nabucco.

Με την απόφαση της κυβέρνησης συμφωνεί και ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της πόλης Μπουργκάς, το οποίο παγίως ανησυχούσε για το καταστρεπτικό ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος, το οποίο θα κατέστρεφε την τουριστική βιομηχανία στην περιοχή.