Οι βάσιμες ελπίδες από την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, Γουέν Τζιαμπάο, έχει αναθερμάνει τις ελπίδες ότι το μέλλον της χώρας μπορεί να είναι καλύτερο από το σημερινό αδιέξοδο.

Το καλό σενάριο που άπαντες θέλουμε να πιστεύουμε, είναι ότι κάποια στιγμή, ο Ιστορικός του μέλλοντος, θα εντοπίσει στην επίσκεψη Τζιαμπάο στην Αθήνα και στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, την αρχή της αντιστροφής της σχεδόν απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εθνική οικονομία.

Ήδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν υπογραφεί 11 σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Η επιλογή της Ελλάδας ως πρώτου σταθμού στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Γουέν Τζιαμπάο δεν είναι τυχαία. Ξεκινάει από την Ελλάδα και ολοκληρώνεται στην Τουρκία. Η γεωστρατηγική σημασία περιοχής είναι τεράστια, το ζητούμενο είναι πόσο σοφές θα αποδειχθούν οι πολιτικές ηγεσίες στο ζήτημα της κεφαλαιοποίησης αυτής της σημασίας…

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ήταν εξαιρετικό, κάτι που φαινόταν στα χαμογελαστά πρόσωπα των μελών των δύο αντιπροσωπειών, χαμόγελα που απηχούσαν την ικανοποίηση για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων και δεν ήταν τυπικά, στο πλαίσιο του όποιου διπλωματικού πρωτοκόλλου και των κανόνων της φιλοξενίας.

Το Πεκίνο δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων, μια δέσμευση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Η κινεζική «ψήφος εμπιστοσύνης», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε κατά κόρον και σκοπίμως ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπορεί όντως, υπό προϋποθέσεις όμως στις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια, να αποτελέσει το όχημα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, ότι μόλις μία ημέρα προ της άφιξης του Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα, μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οίκοι σε όλο τον κόσμο, εξέδιδαν σύσταση-οδηγία προς τους πελάτες τους (το άθροισμα των χαρτοφυλακίων τους ξεπερνάει κάμποσες φορές το ελληνικό χρέος…) για άμεση αγοράς ελληνικών ομολόγων. Το ερώτημα είναι το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την κινεζική σε κάποιο σχέδιο που θα οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των spread. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Είναι απλό. Εάν υπάρχει διμερής συμφωνία για την έκδοση ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο του σημερινού τοκογλυφικού που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, ομόλογα τα οποία θα απορροφηθούν από την Κίνα, το «παιχνίδι» με τα ελληνικά ομόλογα θα έχει λάβει τέλος, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Στη συνέχεια, η αποτροπή επανάκαμψης του δυσάρεστου σημερινού σκηνικού θα είναι απολύτως στο χέρι των Ελλήνων…

Μήπως τελικά η σύσταση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους να σχετίζεται με αυτό το ενδεχόμενο; Δεν είναι πάντως τυχαίο το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για την επίσκεψη.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι η πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία, πέραν του Γουέν Τζιαμπάο, περιλάμβανε τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, καθώς επίσης και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Αυτή η τελευταία παρουσία ήταν που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των διεθνών οικονομικών παρατηρητών…

Εν κατακλείδι, τεράστια σημασία έχουν οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την επίσκεψη Τζιαμπάο αρχή του τέλους της ελληνικής οικονομικής περιπέτειας. Επιτέλους, ας μεριμνήσει το ελληνικό κράτος για την προστασία των κολοσσιαίων επενδύσεων που προγραμματίζει η Κίνα και ο οποιοσδήποτε επενδυτής εμπιστεύεται τη χώρα μας και έρχεται να… ακουμπήσει τα ωραία του λεφτά στην ελληνική οικονομία. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η αλλαγή της νοοτροπίας που μας έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο. Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, σε συνδυασμό με την παρασιτική και αντιπαραγωγική νοοτροπία που έχει επικρατήσει μας οδήγησε στο σημερινό χάλι.

Στο χέρι μας είναι να το ξεπεράσουμε και να ασχοληθούμε με την οικονομική ανάπτυξη, την «αύξηση της πίττας», που είναι η μοναδική λύση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση μισθών και συντάξεων. Όλα τα άλλο είναι φαιδρότητες και λαϊκισμοί ατόμων που έχουν την πολυτέλεια να λένε ότι θέλουν, αφού δεν πρόκειται ποτέ – ευτυχώς – να κληθούν να τα υλοποιήσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, αφού εάν στην κατάσταση που βρισκόμαστε πέσουμε κάτω, όταν κι αν ορθοποδήσουμε, τα σύνορα της Ελλάδας μάλλον δεν θα είναι τα ίδια…

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, με τον Γουέν Τζιαμπάο να συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.