Ξεμπλοκάρει ο ITGI: Μπακού και Άγκυρα τα βρήκαν

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μετά από μακροχρόνιες, επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους διέλευσης του φυσικού αερίου του Μπακού από την Τουρκία.

Η όλη συμφωνία, η οποία βρισκόταν στον «αέρα» για δύο σχεδόν έτη αφορά την διέλευση από την Τουρκία 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αζέρικου φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συμφωνία έχει σημαντικότατες προεκτάσεις και για την Ελλάδα αφού μέσω αυτής εξασφαλίζεται η πλήρωση με φυσικό αέριο του αγωγού ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) αλλά και του TAP (Transadriatic Pipeline: Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) εάν και εφόσον το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει. Επιπροσθέτως, μέρος της ποσότητας του φυσικού αερίου αναμένεται να αφιερωθεί και στο σχέδιο του Nabucco.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ημέρα που υπογραφόταν η διακρατική συμφωνία η Ελλάδα υπέγραφε με την Μόσχα την δημιουργία της κοινοπραξίας για την κατασκευή του ελληνικού κομματιού του αγωγού φυσικού αερίου του South Stream.

Πολύ σύντομα, και αν όλα πάνε καλά, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν διάφορες «υπαναχωρήσεις» για υπογεγραμμένες συμφωνίες, το ελληνικό έδαφος θα το διέρχονται τρεις με τέσσερεις αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου [South Stream, ITGI, IGB (Ιnterconnector Greece-Bulgaria) και ίσως ο ΤΑΡ], μετατρέποντας την χώρα σε μεγάλο περιφερειακό διαμετακομιστικό κόμβο.