Νέος ιρανο-τουρκικός αγωγός;

Το Ιράν και η Τουρκία φαίνεται πως προετοιμάζουν ένα νέον αγωγό που θα μεταφέρει περσικό αέριο σε τουρκικό έδαφος με σκοπό να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Τα συμφέροντα του Ιράν αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου δεν περιορίζονται στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου του Nabucco. Αυτό δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Μασούντ Μιρ Καζεμί σε ρωσικά δίκτυα.

Η Τεχεράνη μιλάει με έναν αριθμό ξένων εταιριών οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα εξαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών μέσων, η Τεχεράνη κατασκευάζει έναν νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και κατεύθυνση από νότο προς βορειοδυτικά.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ο αγωγός θα φεύγει από την πόλη Ασαλουγιέχ και θα φτάνει έως το Μπαζαργκάν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί ο σχεδιασμός προβλέπει την μεταφορά του περσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εάν τα ιρανικά δημοσιεύματα είναι ακριβή, τότε η Τεχεράνη και η Άγκυρα κατασκευάζουν έναν νέο δρόμο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι μέσω ποίου δικτύου θα διασχίσει την Τουρκία.

Από την μία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού ο Nabucco δεν προβλέπεται να το φιλοξενήσει. Ούτος η αλλιώς ο Nabucco είναι για την ώρα στα χαρτιά και τίποτα δεν εγγυάται πως θα κατασκευαστεί. Η άλλη επιλογή μπορεί να είναι ο ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy), κάτι το οποίο φαίνεται και ατό δύσκολο αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για την προμήθεια ιρανικού αερίου.

Ενδιαφέρον δε έχει η πιθανότητα εάν τελικά το Ιράν μπορέσει να πουλήσει φυσικό αέριο στην ΕΕ, η Ελλάδα να είναι και η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα δεχθεί περσικό φυσικό αέριο.