Νέες κατηγορίες για δωροδοκία κατά της Patria

Οι φιλανδικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγγελία κατηγοριών κατά του διευθυντή και τριών στελεχών της κρατικά ελεγχόμενης Patria και ενός Αιγυπτίου πολίτη για δωροδοκίες και λογιστική απάτη.

Οι κατηγορίες αφορούν σύμβαση μεταβίβαση τεχνολογίας που υπογράφηκε το 1999 μεταξύ της θυγατρικής της Patria Vammas Oy (σήμερα Patria Land & Armament Oy) και μίας εταιρίας ελεγχόμενης από το υπουργείο στρατιωτικής παραγωγής της Αιγύπτου.

Απώτερος σκοπός της σύμβασης ήταν η κατόπιν αδείας παραγωγή του φιλανδικής σχεδίασης ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου 155K98 των 155 χιλ. στην Αίγυπτο (συνολικά παρήχθησαν 400 μονάδες ως GH-52). Σύμφωνα με τις φιλανδικές εισαγγελικές αρχές υπάρχουν ενδείξεις ότι εκπρόσωποι της εταιρίας δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους μέσω του τοπικού τους αντιπροσώπου. Η Patria σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και γνωστοποίησε ότι έχει ήδη συνεργαστεί με τις φιλανδικές αρχές για τη διερεύνηση και διαλεύκανση του ζητήματος. Με βάση τα φιλανδικά μέσα ενημέρωσης και οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Patria ελέγχεται κατά 73,2 % από το φιλανδικό δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 26,8% ανήκει στην EADS. Η νέα υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά προηγούμενων που επίσης αφορούσαν παράτυπες και παράνομες εμπορικές και επιχειρηματικές πρακτικές και που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα η Patria οδηγήθηκε σε μεγάλη διοικητική κρίση ενώ σαφώς επηρεάστηκαν και τις εμπορικές της δραστηριότητες.