Νέες εκδόσεις του UAV Patroller από την Sagem

Κάποιοι κατασκευαστές ξεκινούν σχεδιάσεις από καθαρό χαρτί. Η γαλλική Sagem όμως προτίμησε να βασίσει το νέο της μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέσου ύψους πτήσης, μεγάλης αυτονομίας (MALE) Patroller μετατρέποντας μια δοκιμασμένη πλατφόρμα, το γερμανικό μοτοανεμόπτερο Stemme S-15.

Το νέο UAV χρησιμοποιεί εξοπλισμό και απάρτια από το άλλο UAV της Sagem, το Sperwer, που έχει ήδη αποκτήσει πολεμική εμπειρία στο Ιράκ, ενώ, όπως είναι γνωστό σε μια του έκδοση υπηρετεί και με τον Ελληνικό Στρατό.

Το Patroller προορίζεται να καλύψει τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές εφαρμογές, ενώ η Sagem ανακοίνωσε πέραν της αρχικής έκδοσης παρατήρησης Patroller R και δυο νέες, το Patroller M για ναυτική επιτήρηση και το Patroller S για εφαρμογές παροχής ασφάλειας (Homeland Security).

To Patroller έχει αυτονομία 25-30 ώρες, ενώ μπορεί να πετά σε ύψος έως και 25.000 πόδια. Είναι σπονδυλωτής κατασκευής και μεταφέρει έως και 550 κιλά φορτίου σε ατρακτίδια, ώστε να προσαρμόζει τον εξοπλισμό του στην αποστολή που εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με την Sagem, ένα σύστημα αποτελούμενο από τρία αεροσκάφη και έναν επίγειο σταθμό ελέγχου, κοστίζει από 20-30 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό που θα υιοθετηθεί. Το Patroller R θα διατεθεί στην αγορά σε 12-18 μήνες, ενώ ο επόμενος κύκλος δοκιμών θα περιλαμβάνει την πιστοποίηση οπλισμού, ανάμεσά του AGM-114 Hellfire και ρουκέτες κατευθυνόμενες με λέιζερ.