Μόσχα και Κίεβο χαράσσουν τα σύνορά τους

Με μία σημαντική κίνηση η Μόσχα αποδέχθηκε να ξεκινήσει την διαδικασία χάραξης των συνόρων της με την Ουκρανία.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσημα πως είναι πλέον έτοιμη να οριοθετήσει την ακριβή συνοριογραμμή με την Ουκρανία. Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο εξωτερικών της Ουκρανίας έλαβε επίσημη επιβεβαίωση από την Μόσχα αναφορικά με το θέμα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεχ Βολόσιν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται κύριο ζήτημα για την καθιέρωση καθεστώτος ελεύθερης βίζας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την επίλυση των συνοριακών διαφορών επήλθε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κίεβο στις 17 Μαϊου και την συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα και το Κίεβο, από το 1991, ερίζουν για την περιοχή στα στενά που χωρίζουν την θάλασσα του Αζόφ με την Μαύρη Θάλασσα. Το 2003 το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Μόσχα πως καταπατούσε Ουκρανική περιοχή, όταν η Ρωσία είχε αρχίσει να χτίζει ένα φράγμα στην νήσο της Τούζλα στα στενά του Κέρτς. Η κρίση έλαβε τέλος μετά την συμφωνία (Δεκέμβριος 2003) των τότε προέδρων της χώρας Λεονίντ Κούζμα και Βλάντιμιρ Πούτιν, να εκμεταλλευθούν από κοινού την θάλασσα του Αζόφ και τα στενά του Κέρτς.

Κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό και θα πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνόρων μεταξύ των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών ήταν επαρκώς οροθετημένο με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ανάφλεξης να είναι ορατός. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό συνέβη σε κάποιες άλλες επικράτησε μία επίπλαστη ηρεμία. Είναι ενδεικτικό πως μόλις τον Μάιο του 2009 η Ρωσία και το Καζακστάν άρχισαν να χαράσσουν τα σύνορά τους!

Το defence-point.gr σημειώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για το Ρωσο-Ουκρανικό raproachment μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία και την άνοδο στην εξουσία του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.