Μόσχα: «Προτιμάμε τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»!

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός (Transneft), δια του προέδρου του δήλωσε πως η Ρωσία προκρίνει την κατασκευή του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σε σχέση με τον Σαμψούντα-Τσεϊχάν.

Ο Νικολάι Τοκάρεφ, εδώ και μερικές μέρες έχει ανακοινώσει πως οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν, έχουν καταρρεύσει. Το επόμενο βήμα είναι η απαίτηση της Μόσχας να επαναληφθούν από μηδενικής βάσης.

Ταυτοχρόνως, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε με νόημα πως το σχέδιο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι «ένα πολύ πιο ελκυστικό» σχέδιο για την Μόσχα, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και των προτεινόμενων τελών διέλευσης του πετρελαίου. Ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο η Transneft έχει ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η Μόσχα ενδιαφέρεται πρώτιστος για το βαλκανικό σχέδιο και έχει ως «σχέδιο Β’» την επιλογή της Τουρκίας. Ο μέγα ζήτημα φυσικά είναι το τι ακριβώς θα κάνει η Σόφια αλλά και η Αθήνα. Το δεύτερο δεδομένο είναι πως η Ρωσία πραγματικά θα κατασκευάσει αγωγό στην Τουρκία εάν και εφόσον η Ελλάδα και η Βουλγαρία θέσουν εμπόδια στην ολοκλήρωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.