Μυστικές διαπραγματεύσεις για… «πρόοδο» στα ελληνοτουρκικά

Την εικόνα στα ελληνοτουρκικά θυμίζει η απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικράτησε στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας ως αποτέλεσμα των μετακινήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται από το πρωί στη Βουλιαγμένη. Οι αβρότητες ξεκίνησαν άμεσα με τον Έλληνας πρωθυπουργό να «τραπεζώνει» τον ομόλογό του και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αν και αφορμή της νέας επίσκεψης Ερντογάν είναι – υποτίθεται – το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, απανωτά δημοσιεύματα στην Τουρκία και η περίφημη συνέντευξη Ερντογάν στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποδεικνύουν ότι η ουσία της επίσκεψης βρίσκεται αλλού.

H τουρκική εφημερίδα «Sabah», σε πρωτοσέλιδο άρθρο κάνει λόγο για «Διάλειμμα στις αερομαχίες στο Αιγαίο» υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν… παρενόχλησαν τα τουρκικά στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα… Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια του 2010 τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 385 φορές τα τουρκικά πάνω στο Αιγαίο, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία κατά επτά (7) εκατομμύρια ευρώ (συγκλονιστική ευαισθησία)… Το δε διάστημα 2000-2009 τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν 19.888 φορές και το κόστος των παρενοχλήσεων έφτασε τα 444 εκατομμύρια ευρώ…

Η «Today’s Zaman» προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι αναμένονται αποτελέσματα στις συνομιλίες για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του χρόνου! Προφανώς, το να αναφέρουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε, είναι απλώς ματαιοπονία. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές ακόμη και σε «καυτά» θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις πρώτες αντιδράσεις που σημειώνονται στην Αθήνα, ο Δημήτρης Δρούτσας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και πως η στάση της πάντα εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Μόλις ησυχάσαμε.