Λεπτομέρειες του χρηματοδοτικού προγράμματος για τις FREMM

Δύο γαλλικές τράπεζες η PNP και η Société Générale συμμετέχουν στην πρόταση χρηματοδότησης για το πρόγραμμα FREMM του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως δήλωσε στο “defence-point.gr” καλά πληροφορημένη πηγή, η γαλλική πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανείου του προγράμματος για ύψος 3,2 δις ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης με 1 δις ευρώ εξ ιδίων πόρων.

Όσον αφορά την αποπληρωμή του δανείου, αυτή προβλέπεται να γίνει σε ετήσιες δόσεις που θα αρχίσουν το 2018 με την καταβολή 400 εκατ. ευρώ και θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια με καταβολή ετήσιας δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επιτόκιο και οι λοιποί όροι του δανείου πρόκειται να καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ σε μία παράλληλη εξέλιξη, την 1η Νοεμβρίου το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) ενέκρινε τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές της ελληνικής έκδοσης FREMM, τις αποκαλούμενες πλέον HN (Hellenic Navy) FREMM.

Οι τροποποιήσεις που τελικά θα ενσωματωθούν είναι:

Τροποποίηση Νο. 1. Ολοκλήρωση του οπλικού συστήματος εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας VL MICA με συνολικά 24 κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα, και αντικατάσταση των δύο συστημάτων κάθετης εκτόξευσης SYLVER A70 και των δύο συστημάτων κάθετης εκτόξευσης SYLVER A43 με τέσσερα συστήματα κάθετης εκτόξευσης SYLVER εκ των οποίων το ένα A70 και τα υπόλοιπα τρία A50. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η συγκεκριμένη σχεδιαστική αλλαγή δεν παρουσιάζει καμία διαφορά σε σχέση με αυτή που ήδη προτάθηκε για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΠΝ.
Τροποποίηση Νο. 2. Αντικατάσταση του πρωραίου πυροβόλου διαμετρήματος 76 χλστ. (με φόρτο 600 βλημάτων) με την ελαφρού βάρους έκδοση του πυροβόλου OTO Melara 127/64LW των 127 χλστ./64 διαμετρημάτων με μειωμένο φόρτο 550 βλημάτων συμπεριλαμβανομένων και 104 βλημάτων Vulcano, και αντικατάσταση του ηλεκτρο-οπτικού συστήματος (EO) ελέγχου πυρός με νέο υβριδικό ηλεκτρο-οπτικό / ραντάρ (EO/R) σύστημα.
ροποποίηση Νο. 3. Εγκατάσταση δύο πυροβόλων 20 χλστ. (που αντικαθιστούν τα αρχικά απαιτούμενα από το ΠΝ πυροβόλα MARLIN των 30 χλστ.) εκατέρωθεν της γέφυρας, στις βαρδιόλες («bridge wings»). Ο τηλεχειρισμός τους θα γίνεται από δύο ισάριθμους σταθμούς ελέγχου που θα τοποθετηθούν στη γέφυρα του πλοίου.
Τροποποίηση Νο. 4. Υιοθετείται και σε αυτή την περίπτωση χωρίς μεταβολή η πρόβλεψη για την ολοκλήρωση στη σχεδίαση δύο χώρων αναχορηγίας για κατευθυνόμενα βλήματα εκτοξευόμενα από ελικόπτερα με δυνατότητα αποθήκευσης τεσσάρων βλημάτων Penguin Mk. 2 Mod. 7 και 20 βλημάτων AGM-114 Hellfire.
Τροποποίηση Νο. 6. Έγινε αποδεκτή η εγκατάσταση (αντί του αρχικά απαιτούμενου OTO Melara STRALES των 76 χλστ./62 με φόρτο 600 βλημάτων, εκ των οποίων τα 150 DART) πρυμναίου πυροβόλου Rheinmetall Air Defence (πρώην Oerlikon Contraves AG) Millennium διαμετρήματος 35 χλστ. με νέο υβριδικό ηλεκτρο-οπτικό / ραντάρ (EO/R) σύστημα ελέγχου πυρός.
Τροποποίηση Νο. 7. Αντικατάσταση των τετραπτέρυγων προπελών σταθερού βήματος FPP (Fixed Pitch Propeller) με ίσου αριθμού πτερυγίων προπέλες ελεγχόμενου βήματος (CPP: Controllable Pitch Propellers).
Τροποποίηση Νο. 8. Ολοκλήρωση δεύτερου σταθμού ανεφοδιασμού εν πλω (RAS: Replenishment at Sea) στο δεξιό του σκάφους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, επίκειται η έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της γαλλικής που θα αφορά την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή.