Κριτική McChrystal για την αμερικανική ηγεσία

Μία συνέντευξη στο γνωστό μουσικό αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone όπου διατυπώθηκαν καυστικά σχόλια για τον Αμερικανό πρόεδρο και πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης τους μπορεί να στοιχίσει τη θέση του στον στρατηγό Stanley McChrystal, διοικητή της ISAF στο Αφγανιστάν.

Στις 22 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates δήλωσε ότι ο 55χρονος στρατηγός με τα σχόλια του «έκανε ένα σημαντικό λάθος και επέδειξε κακή κρίση», ενώ την προηγούμενη ημέρα τον κάλεσε στο Πεντάγωνο προκειμένου να απολογηθεί.

Προς το παρόν κυριαρχούσα εκτίμηση είναι τελικά ο πρόεδρος Ομπάμα θα απομακρύνει τον στρατηγό από τα καθήκοντα του, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο απερχόμενος διοικητής της U.S. Joint Forces Command στρατηγός James Mattis του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Gates ο στρατηγός McChrystal απολογήθηκε για τα σχόλια του ενώ ήλθε σε επικοινωνία και με τους υπόλοιπους αναφερόμενους στο άρθρο (όπως τον αντιπρόεδρο Joseph Biden, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας James Jones, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Karl Eikenberry και τον ειδικό [προεδρικό] απεσταλμένο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Richard Holbrooke) για να εκφράσει τη λύπη του.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σχόλια του στρατηγού Stanley McChrystal δημιουργούν τριβές με την πολιτική ηγεσία. Το φθινόπωρο του 2009, κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων μετά από ομιλία του στο Λονδίνο, ο στρατηγός απαξίωσε τη αντιτρομοκρατική στρατηγική του αντιπροέδρου Joseph Biden χαρακτηρίζοντας τη ως «κοντόφθαλμη» ενώ εκτίμησε ότι η εφαρμογή και υλοποίηση της θα οδηγούσε στην εμφάνιση του «Chaos-istan».