Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού, τη Gazprom, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, να συζητήσουν το χρέος της Λευκορωσίας προς τη Μόσχα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου.

Οι Ρώσοι έχουν διαπιστώσει την κατακόρυφη αύξηση του χρέους της Λευκορωσίας με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμα και η διακοπής της ροής του προς τη Λευκορωσία, όπως είχε συμβεί για μικρό διάστημα τον περασμένο Ιανουάριο. Έχει μάλιστα δοθεί προθεσμία μόλις πέντε ημερών στη χώρα προτού ληφθούν σκληρά μέτρα.

Η Ρωσία ζητάει από τη Λευκορωσία την καταβολή των χρωστούμενων 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, πίσω από την έγερση αυτού του ζητήματος υποκρύπτεται όχι η ανάγκη της Μόσχας για την καταβολή των οφειλομένων, αλλά η πολιτική ανεξαρτητοποίησης από τη Μόσχα που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία ζητά από τη Ρωσία να μην καταβάλει δασμούς για την εισαγωγή του φυσικού αερίου με το αιτιολογικό ότι υφίσταται τελωνειακή ένωση μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Ρωσίας είναι πολύ προσεκτική και εγείρει το ζήτημα αυτό εντός του θέρους με σκοπό να μην επηρεαστεί η προμήθεια με φυσικό αέριο της Πολωνίας με την οποία οι σχέσεις έχουν αναθερμανθεί, αλλά και με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικότερα, προβάλλοντας την εικόνα της Μόσχας ως αξιόπιστου ενεργειακού προμηθευτή.