Κοινός οικονομικός χώρος Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου & Ιορδανίας

Με μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «Οθωμανισμός στην πράξη» η Άγκυρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια του 3ου Τουρκο-Aραβικού φόρουμ για την περιφερειακή συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε πως η ζώνη αυτή θα είναι απαλλαγμένη από τις διαδικασίες χορήγησης βίζας ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία και στον τουριστικό τομέα.

Ταυτοχρόνως, το 5ο Τουρκο-Αραβικό οικονομικό φόρουμ πραγματοποιούταν με κύρια θέματα το πώς η Τουρκία θα αποτελέσει τον «προστάτη» του Αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου της ανατολικής Μεσογείου και βορείου Αφρικής. Μία απλή αναφορά σε κάποιες θεματικές ενότητες που απασχόλησαν την συνάντηση είναι ενδεικτική: «ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή», «Τι μπορεί η εξευρωπαϊσμένη Τουρκία να προσφέρει στον αραβικό κόσμο;», «Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η τουρκική γεωργία στην περιφερειακή ασφάλεια», ή «Πώς να επενδύσετε στην Τουρκία».

Ο Α. Νταβούτογλου, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας, και τοποθετώντας το… κερασάκι στην τούρτα υπογράμμισε πως ο σκοπός της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα κοινό χώρο μεταξύ Τουρκίας και Μαρόκο!