Κίνα: «Αποκαλυπτική» αύξηση του βασικού μισθού

Έως και 31% αυξάνεται ο βασικός μισθός σε δέκα κινεζικές επαρχίες και δήμους, μια απόφαση που αποκαλύπτει τα εσωτερικά και διεθνή διλήμματα που αντιμετωπίζει η ηγεσία της Κίνας.

Στην απόφαση περιλαμβάνεται το Πεκίνο, η πόλη Σενζέν και η πόλη Σαανξί. Η μέση αύξηση του βασικού μισθού ανέρχεται στο 20%, δηλαδή από τα 800 γουάν που ισούνται με μόλις 117 δολάρια, θα διαμορφώνεται πλέον στα 960 γουάν (141 δολάρια).

Από το μέτρο φέρονται ευνοημένοι 100.000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Τα μέτρα όμως αυτά αποκαλύπτουν την πίεση που αισθάνεται πλέον η κινεζική κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη του εργατικού της δυναμικού, αφού υπάρχουν πλέον γενικευμένες διαμαρτυρίες ότι η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει τα εργατικά στρώματα στην απόλυτη ανέχεια.

Τέτοιες εξελίξεις, ωστόσο, δεν είναι ευχάριστες για το Πεκίνο, καθώς περιπλέκουν ακόμα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Το φθηνό εργατικό δυναμικό – κόστος εργασίας, έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, μια κατάσταση που φαίνεται σταδιακά να αλλάζει. Εάν δε βρεθεί σημείο ισορροπίας, η αποχώρησή τους για άλλες, φθηνότερες, χώρες (κυρίως στην Ασία) είναι πιθανή.

Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες απεργίες σε εργοστάσια γιαπωνέζικων εταιριών στην Κίνα, για να καταδείξουμε ότι το πρόβλημα άπτεται και των διεθνών σχέσεων της Κίνας…