Ισπανική συμμετοχή στην παραγωγή του Meteor

To υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας αποφάσισε μετά από συνεδρίασή του στις 11 Ιουνίου την συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην διαδικασία παραγωγής του πυραύλου αέρος-αέρος, μεγάλης ακτίνας, νέας γενιάς, Meteor.

To κόστος της ισπανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής του νέου πυραύλου, θα ανέλθει σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών σε ισόποσες δόσεις ανά έτος. Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο, είχε κατά την συνεδρίασή του της 14ης Δεκεμβρίου 2001, εξουσιοδοτήσει το υπουργείο άμυνας να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας, που είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου πυραύλου.

Το έργο που θα αναλάβει η ισπανική βιομηχανία, θα ανέλθει στο 10% του συνολικού που θα υλοποιηθεί από τις βιομηχανίες των συμμετεχόντων χωρών. Οι εταιρείες που θα εμπλακούν, θα είναι οι Indra, Navantia, Inmize, INTA και General Dynamics-Santa Barbara Sistemas. Υπενθυμίζεται ότι ο νέας γενιάς ευρωπαϊκός Meteor, με ακτίνα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα, πρόκειται να πιστοποιηθεί και στα τρία ευρωπαϊκά μαχητικά (Eurofighter, Rafale και Gripen), αυξάνοντας κατακόρυφα τη φονικότητά τους σε εμπλοκές αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα.