Ιράν: Απαγχονισμός σουνίτη αντάρτη οπλαρχηγού…

Το θεοκρατικό καθεστώς των μουλάδων στην Τεχεράνη προχώρησε την Κυριακή στον απαγχονισμό του στρατιωτικού ηγέτη της ανταρτικής οργάνωσης «Τζουντάλαχ» στην διαβόητη φυλακή «Εβίν».

Πρόκειται για τον Αμπντολμελέκ Ρίγκι ο οποίος κατηγορούταν για επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στο νοτιοανατολικό Ιράν. Είχε συλληφθεί όταν το αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Ντουμπάι στο Κιργιστάν είχε υποχρεωθεί να προσγειωθεί στο Ιράν, προφανώς μετά από πληροφορίες που είχαν εξασφαλίσει οι μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά εκτελέσεων μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης. Τον περασμένο μήνα είχε εκτελεστεί και ο αδελφός του ηγέτη της «Τζουντάλαχ».

Η δράση της οργάνωσης στόχευε στη διαμαρτυρία για τις διακρίσεις που υποφέρουν οι σουνίτες μουσουλμάνοι στο σιιτικό Ιράν που αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 10% του συνολικού πληθυσμού.

Το καθεστώς της Τεχεράνης κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι στηρίζουν με διάφορους τρόπους την οργάνωση, κατηγορία την οποία και οι δυο χώρες απορρίπτουν. Στήριξη η οργάνωση υποτίθεται ότι λαμβάνει και από βάση στην περιοχή Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν.