Ιαπωνικό ενδιαφέρον για… «πυρηνικές επενδύσεις» στην Τουρκία

Μετά τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, ήταν η σειρά της Ιαπωνίας να εκφράσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ» που επικαλείται τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου υπέβαλε μέσω ανεπίσημης πηγής – της Toshiba – στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, πρόταση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου. Η πρόταση υπεβλήθη με τη μορφή επιστολής του υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Οικονομικών, στην οποία ετίθετο το ζήτημα της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και ενδεχόμενες επενδύσεις σε τουρκικό έδαφος.

Η τουρκική αντίδραση ήρθε μέσω του αξιόλογου – δραστήριου υπουργού Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την πρόταση σημαντική και πως αφορά «εναλλακτικά πυρηνικά εργοστάσια», χωρίς να διευκρινίσει την έννοια του όρου «εναλλακτικός» (κατά πάσα πιθανότητα αφορά στην τεχνολογία που προτείνεται). Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, οι οποίες φέρονται να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Φαίνεται, ότι οι Τούρκοι θα εξασφαλίσουν το 60% των μετοχών στην κοινοπραξία με τους Νοτιοκορεάτες, έναντι του 49% που εξασφάλισαν στην κοινοπραξία με τους Ρώσους που θα κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου. Επίσης, οι Κορεάτες θα χρηματοδοτήσουν μέσω δανεισμού το 70% των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.