Η Blackseafor προχωράει σε ναυτικά γυμνάσια

Η Blackseafor (Ναυτική Δύναμη Μαύρης Θάλασσας) πρόκειται να διεξάγει ναυτικά γυμνάσια διάρκειας τριών εβδομάδων. Η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο τύπου του Ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα θα στείλει στην εν λόγω άσκηση το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων RFS Γιαμάλ, το οποίο και επιχειρεί με τα χρώματα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η άσκηση θα διεξαχθεί προς το τέλος Αυγούστου ενώ η μοίρα της Blackseafor θα επισκεφθεί τα λιμάνια της Κωστάντζα (Ρουμανία), της Βάρνα (Βουλγαρία) και της Σεβαστούπολης (Ουκρανία).

Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω δύναμη συμμετέχουν όλες οι χώρες οι οποίες βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η Αμπαχαζία παρά το γεγονός πως έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της και βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα δεν συμμετέχει.

Το defence-point.gr σημειώνει πως η Blackseafor ουσιαστικά αποτελεί μία πρωτοβουλία της Τουρκίας στην οποία η Ρωσία πολύ γρήγορα συνήνεσε αφού ο πραγματικός της στόχος είναι μεν η προώθηση της ασφάλειας του Ευξείνου Πόντου αλλά και η προσπάθεια και από τις δύο χώρες όσο το δυνατόν να «αποστειρώσουν» την περιοχή από την παρουσία των Δυτικών και ειδικότερα των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.


Δεν είναι τυχαίο πως όταν η Ουάσιγκτον αιτήθηκε να λάβει το status της χώρας παρατηρητή στον οργανισμό η Ρωσία αρνήθηκε ενώ η Άγκυρα δεν έκανε τίποτα απολύτως για να βοηθήσει την υπερ-ατλαντική της «σύμμαχο».