Η πρώτη εμφάνιση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα

Την «ανάκριση» της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπέστη ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος έδωσε τις πρώτες απαντήσεις περί του πως αντιλαμβάνεται το νέο του πόστο.

Ο νέος πρεσβευτής ομιλεί τρεις γλώσσες, γερμανικά, τουρκικά (!) και σουηδικά, ενώ διαθέτει διδακτορικό τίτλο από το διεθνούς φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο Stanford. Στο State Department υπηρετεί από το 1983, όταν έγινε δεκτός στην αμερικανική διπλωματική υπηρεσία και έκτοτε έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης τόσο στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και σε σειρά χωρών, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση με αποφασιστικότητα, ήταν το κεντρικό θέμα στις απαντήσεις που έδωσε ο νέος πρεσβευτής στην επιτροπή της Γερουσίας. Εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την «τρόικα» τιμώντας τις δεσμεύσεις της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισε ο διπλωμάτης, υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην προσπάθεια εισαγωγής δύσκολων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Ανέφερε ότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι ενθαρρυντικά και εξέφρασε την κατανόησή του για την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών «οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις άλλων»… Τόνισε μάλιστα, ότι σημασία έχει να εστιαστεί η προσοχή στο τι θα γίνει στο μέλλον, αντί να εξετάζουμε τι έγινε στο παρελθόν.

Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής, δήλωσε ότι στόχος του, όταν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στην Αθήνα, είναι η επιθετική προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Στις δηλώσεις του προς την Επιτροπή, ο νέος πρεσβευτής επίσης συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορά έκανε και στις τελευταίες συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Όσον αφορά στα εξωτερικά θέματα της Ελλάδας, εξέφρασε την υποστήριξή του για την πολιτική Παπανδρέου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για το Κυπριακό εξέφρασε την υποστήριξη στην προοπτική της λύσης με τη δημιουργία διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εν κατακλείδι, εξέφρασε την υποστήριξή του για την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία.