Η πηγή του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας

Η εφημερίδα Χουριέτ αφιέρωσε άρθρο για το νέο μυθιστόρημα της Πολίν Χάγκερ με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Γιώργη» (Giorgi’s Greek Tragedy).

Σύμφωνα με το βιβλίο, η δωροδοκία που είναι εμφανέστατη στη σημερινή Ελλάδα είναι η αιτία της σημερινής οικονομικής κρίσης και αποτελεί κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Το μυθιστόρημα εξελίσσεται το έτος 1790 στην περιοχή του Ταϋγέτου και περιγράφει την ιστορία ενός εντεκάχρονου αγοριού, του Γιώργη, και της οικογενείας του. Πράκτορες του Σώματος των Γενιτσάρων δολοφονούν την οικογένειά του και ο Γιώργης επιζητά εκδίκηση. Έτσι, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, καταφεύγουν στις ορεινές περιοχές και γίνονται μέλη της ομάδας του καπετάν-Ζαχαριά όπου ξεκινούν τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, το βιβλίο αναφέρει ότι οι Έλληνες που ζούσαν στα πεδινά, ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν επιπλέον ώρες και να πληρώνουν υψηλή φορολογία κι αυτός είναι ο λόγος που εξεγέρθηκαν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Τούρκοι ποτέ δε μας συγχώρεσαν την εξέγερση και ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι η Επανάσταση για την Ανεξαρτησία δεν ήταν εθνική αλλά ταξική. Ένα επιχείρημα που δεν είναι αποκλειστικά τουρκικό, καθώς αντίστοιχες θεωρήσεις έχουν και κάποιοι εντός των συνόρων, προσκολλημένοι σ’ ένα νεκρό παρελθόν.

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρει στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της δωροδοκίας στη σημερινή ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι είναι κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας.