Η ελληνική στρεβλή αντίληψη για τον σύγχρονο μαχητή

Όταν διαβάζεις στα διεθνή ΜΜΕ περί παραγγελιών για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των στρατιωτών τους, αναλογίζεσαι αυτομάτως την ελληνική τραγωδία…

Η ΒΑΕ έλαβε λοιπόν δύο συμβόλαια ύψους 22 εκατ. δολαρίων από τον Αμερικανικό Στρατό προκειμένου να παράγει σπονδυλωτό ελαφρύ φορητό εξοπλισμό (MOLLE: Modular Lightweigh Load Carrying Equipment), όπως σακίδια, θήκες και λοιπά υλικά σε παραλλαγή MultiCam, καθώς και μεσαίου μεγέθους σακίδια και ειδικές θήκες στην παραλλαγή Universal Camouflage.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Αμερικανικός Στρατός, και τελευταία ο Βρετανικός, υιοθέτησαν την παραλλαγή MultiCam για τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν καθώς προσφέρει πολύ καλύτερη παράλλαξη από τις συμβατικές και ψηφιακές παραλλαγές.

Το σύστημα MOLLE επιτρέπει στο μαχητή να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο υλικών επάνω στην εξάρτησή του, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής και με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν να χαλαρώσουν και να απολεσθούν. Ουσιαστικά, η εξάρτηση έχει οριζόντιες σειρές πλέξεων και οι διάφορες θήκες κάθετες. Όταν μια θήκη πρέπει να φορεθεί επάνω στην εξάρτηση, πλέκεται ανάμεσα στους ιμάντες της και δένει με ασφάλεια.

Και η ελληνική κατάσταση…

Εν ολίγοις, καμία σχέση με τις εξαρτήσεις του Ελληνικού Στρατού, τις φυσιγγιοθήκες, το γνωστό Μ71 και τις παγουροθήκες που δένουν με «κλιπ», που ανοίγουν εύκολα και χάνονται στο πρώτο καλό τρέξιμο ή πυρ και κίνηση. Το πρόβλημα αναγνωρίσθηκε σχετικά έγκαιρα από τις Ειδικές Δυνάμεις και λύθηκε με την προμήθεια των εξαρτήσεων τύπου γιλέκου. Οι υπόλοιποι μάλλον θεωρούνται αναλώσιμοι.

Κι αυτό γιατί κάποιοι στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία έχουν… φετίχ με τους αριθμούς των πλατφορμών (άρματα, αεροσκάφη, ελικόπτερα κτλ). Κλασική απόδειξη ότι όταν ένας υπουργός Άμυνας μιλάει για ποιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, δε γνωρίζει για τι ακριβώς μιλάει. Δεν στάθηκε δυνατό να κατανοήσουν ότι οι πιο ακριβές «πλατφόρμες» είναι οι μαχητές και με κόστος ενός ή δύο αεροσκαφών μπορούν να παρέχουν σοβαρά άρβυλα, κράνος κέβλαρ, στολή, τζάκετ, εξάρτηση, σακίδιο, γάντια και λοιπά, ευτελούς συγκριτικά αξίας, υλικά, για να είναι σε θέση να φέρουν τα όπλα τους σε θέσεις βολής.

Η λογική αυτή έχει «σκοτώσει» και τις όποιες δυνατότητες επενδύσεων σε ολοκλήρωση των πλατφορμών επάνω σε συστήματα διοίκησης και ελέγχου, τα οποία είναι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος. Αλλά για να κατανοήσει κανείς την αξία που έχει ένα τζάκετ ή ένα ζευγάρι άρβυλα, πρέπει να έχει υπηρετήσει στο Στρατό Ξηράς, πρέπει να έχει υπηρετήσει σε μονάδες εκστρατείας, πρέπει να έχει περπατήσει χιλιόμετρα με κακές καιρικές συνθήκες ή πρέπει να έχει ανέβει χειμώνα σε λέμβο στο πέλαγος και να βρέχεται. Δυστυχώς τέτοιοι υπουργοί, υφυπουργοί και κομματικοί σύμβουλοι είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Και για να το θέσουμε σε πιο απλούς όρους μήπως και γίνει πιο κατανοητό. Θα πήγαινε ποτέ ο κ. Ευαγ. Βενιζέλος ή οι προκάτοχοί του κύριοι Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος, Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος κ.λπ. σε σύσκεψη του ΝΑΤΟ ή στη Βουλή με κοστούμι κακοραμμένο, αγορασμένο από καλάθια λαϊκών αγορών, με παπούτσια που θα ήταν κακής ποιότητας, με χαρτοφύλακα που δεν κλείνει καλά, με ομπρέλα που τη διαπερνούν τα νερά της βροχής; Με βάση το μέχρι σήμερα «στάτους» τους, σίγουρα όχι. Τότε γιατί «κύριοι υπουργοί» στέλνετε τους στρατιώτες να εκτελέσουν αποστολές με κακής – επιεικής διατύπωση – ποιότητας υλικά;

Για διόπτρες και αντίστοιχα υλικά δε θα αναφερθούμε τώρα. Στρατηγοί και υπουργοί Άμυνας που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν σωστά υλικά στους στρατιώτες τους είναι ανάξιοι λόγου. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζονται οι δοκιμές εξαρτήσεων, αν συνεχίζονται βέβαια και δεν είναι πεταμένες σε κάποια αποθήκη…;

Η παρακάτω φωτογραφία παρατίθεται για του λόγου το αληθές, η οποία περιγράφει την αντίληψη κάποιων από τον Ελληνικό Στρατό και της πολιτικής ηγεσίας για τον σύγχρονο… αναλώσιμο μαχητή.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία από άσκηση/βολή του Ελληνικού Στρατού, ο μαχητής έχει μεταμορφωθεί σε ημίονο ή πλανόδιο πωλητή. Ακόμα κι ένας αντάρτης στην Κολομβία, τη Τσετσενία ή το Αφγανιστάν έχει σίγουρα περισσότερο παράστημα μαχητή. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τα αποτελέσματα της βολής του συγκεκριμένου οπλίτη, έχοντας τον υπνόσακο άνω των δύο κιλών να πέφτει δεξιά, το Μ71 με το υπόστρωμα αριστερά και το κράνος επάνω στο όπλο ελλείψει υποσιάγωνου.

Επίσης, με τέτοιο φόρτο να προεξέχει η όποια παραλλαγή, ψηφιακή ή όχι δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι με το φορτίο αυτό στην πλάτη είναι σίγουρο ότι ο εχθρός θα τον έχει στα σκοπευτικά του. Ερώτημα για τους μη γνωρίζοντες πολιτικούς αρχηγούς: Υπάρχει δυνατότητα ο συγκεκριμένος μαχητής να εκτελέσει πυρ και κίνηση ή αντίδραση σε εχθρική ενέδρα όντας φορτωμένος σαν πλανόδιος πωλητής; Η λύση είναι εύκολο να βρεθεί ακόμα κι αν δεν υπηρετήσατε στο Στρατό Ξηράς. Αναζητείστε τη στα έμπειρα και με όρεξη για δουλειά στελέχη του Ε.Σ.