Η Τουρκική Αεροπορία παραλαμβάνει τα πρώτα KT-1

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υπογράψει τον Ιούνιο του 2007 συμβόλαιο για την προμήθεια 40 τέτοιων στροβιλοελικοφόρων εκπαιδευτικών, αναπτύσσοντας μάλιστα μια έκδοση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και απαιτήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας.

Τα πρώτα πέντε από τα αεροσκάφη κατασκευάστηκαν στην Νότιο Κορέα από την Korea Aerospace Industries, ενώ τα υπόλοιπα θα βγουν από την τοπική τουρκική γραμμή παραγωγής της TAI στο Ακινσί.

Τα τρία πρώτα, νοτιοκορεατικής κατασκευής αεροσκάφη έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές τους και θα παραδοθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προμηθειών μάλιστα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την επέκταση της παραγγελίας κατά τουλάχιστον 15 KT-1, ενώ ίσως υπάρξουν ανάγκες και για ακόμη περισσότερα αεροσκάφη προς τα μέσα της δεκαετίας.

Το KT-1 θα χρησιμοποιηθεί για το στάδιο της βασικής και προκεχωρημένης αεροπορικής εκπαίδευσης της ΤΗΚ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΤΑΙ παρουσίασε επίσης και το, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής στροβιλοελικοφόρο εκπαιδευτικό «Hurkus», που θα χρησιμοποιηθεί για το στάδιο της αρχικής και βασικής εκπαίδευσης από την Αεροπορία του Τουρκικού Στρατού και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2011.