Η Τουρκία αγοράζει έξι μεταχειρισμένα C-130E

Οι καθυστερήσεις του A400M και τα σοβαρά προβλήματα στην εγχώρια αναβάθμιση των υπαρχόντων C-130, οδηγούν την τουρκική Αεροπορία σε λύσεις ανάγκης…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», η Τουρκία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την προμήθεια έξι μεταχειρισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130E. Το σχετικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ενώ η συμφωνία επετεύχθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη σαουδαραβικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν, ότι η προμήθεια θα γίνει «σε πολύ λογική τιμή», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ύψους της δαπάνης. Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στην Τουρκία στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) αξιοποιεί επιχειρησιακά τα C-130B και C-130E τα οποία προμηθεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από δεκαετίες.

Το βασικότερο πρόβλημα για την τουρκική Αεροπορία είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού αεροσκάφους στρατηγικών μεταφορών A400M. Αν και έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο αεροπορικό σόου στο Φάρνμπορο της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ανησυχία για το μέλλον του φιλόδοξου προγράμματος παραμένει. Η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προμηθευτεί 10 αεροσκάφη του τύπου.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΤΗΚ με τα μεταγωγικά της αεροσκάφη, είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που συναντά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών των μεταγωγικών αεροσκαφών της οικογενείας C-130 που διαθέτει. Αυτό είναι το τίμημα που καταβάλει η Τουρκία στην πράγματι αξιόλογη προσπάθεια να στηρίξει σε αναπτυξιακή βάση την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία. Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις δε λείπουν από εταιρίες κολοσσούς με παγκόσμιες δραστηριότητες, άρα δε θα μπορούσαν να τα αποφύγουν και οι Τούρκοι.

Το τρέχον διάστημα, η ΤΗΚ στηρίζεται στα 19 C-160 και στα περίπου 50 CN-235 που είχαν συμπαραχθεί με την ισπανική CASA τις δεκαετίες του 1980 και 1990.