Η Άγκυρα δηλώνει «άγνοια» την εμπλοκή στον Σαμψούντα-Τσειχάν


Η Άγκυρα με ανατολίτικη κουτοπονηριά αναφέρει πως δεν έχει ενημερωθεί για την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ρωσία για το θέμα του αγωγού Σαμψούντα-Τσειχάν.

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε «άγνοια» για το ζήτημα της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία αναφορικά με την συνομολόγηση συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Οι συγκεκριμένη δήλωση του Τούρκου υπουργού έγινε πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας-Αζερμπαιτζάν-Τουρκμενιστάν στην Κωνσταντινούπολη για θέματα κοινού, ενεργειακού, ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τ. Γιλντίζ, οι αντιπρόσωποι της χώρας του που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ρωσική Transneft «δεν τον έχουν ενημερώσει» σχετικά! Ο Τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ακόμα πως δεν πιστεύει πως οι πολιτικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών, ειδικά η θετική στάση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στο εν λόγω σχέδιο πρόκειται να ανατραπούν από την στάση της ρωσικής εταιρείας. Σημείωσε δε πως η Άγκυρα θα πρέπει να «αξιολογήσει» το νόημα των εν λόγω δηλώσεων από ρωσικής πλευράς.

Το defence-point.gr αρκείται να σημειώσει πως όπως έχει ήδη επισημάνει τα τουρκικά παζάρια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και η Μόσχα θα αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει να προσπαθείς να συνεννοηθείς με την Άγκυρα. Το λάθος το οποίο κάνει η τουρκική πλευρά είναι ένα αλλά πολύ σοβαρό. Μέσα στην νεοθωμανική της αλαζονεία πως «της χρωστάει όλη η κοινωνία, ενώ αυτή δεν χρωστάει τίποτα» δεν μπορεί αντιληφθεί πως η Ρωσία για μία σειρά γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών λόγων έχει ως προτεραιότητα την κατασκευή του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Μόνο εάν και εφόσον αυτό το σχέδιο δεν υλοποιηθεί, το Κρεμλίνο θα εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Τουρκίας.