Η Άγκυρα αποκτά σκάφος διάσωσης υποβρυχίων

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση ενός σκάφους διάσωσης υποβρυχίων (MOSHIP) καθώς και δύο ακόμα διασωστικών σκαφών (RATSHIP).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της συνεδρίασης η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) δήλωσε πως διαπραγματευτεί με τα Ναυπηγεία Κωνσταντινουπόλεως για την υπογραφή συμβολαίου σχετικά με την απόκτηση του ενός MOSHIP και των δύο RATSHIP.

Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη απαίτηση είναι πιεστική αφού τα συνολικά 14 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης που διαθέτει το ναυτικό της Τουρκίας αποτελούν έναν μεγάλο στόλο με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις.

Από την άλλη τα σωστικά μέσα που διαθέτει είναι παρωχημένα και μεγάλα σε ηλικία αφού έχουν ναυπηγηθεί την δεκαετία του 1950.

Το defence-point.gr δεν έχει παρά να σημειώσει πως η Ελλάδα έχει σχεδόν παρεμφερείς ανάγκες με αποτέλεσμα η απαίτηση απόκτησης αναλόγων δυνατοτήτων συστημάτων να έχει καταστεί επιτακτική.

Παρά την οικονομική δυσπραγία και συγκυρία, το ζήτημα των δυνατοτήτων διάσωσης ακόμα και στον τομέα των υποβρυχίων αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν κάποιος λάβει υπόψη το «σκληρό παιχνίδι» που παίζεται στα νερά του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου αναφορικά με τα όρια ευθύνης για την έρευνα & διάσωση τόσο ιπτάμενων μέσω όσο και πλοίων.