Η Άγκυρα «σφράγισε» την πυρηνική συμφωνία με τη Ν. Κορέα

Η Άγκυρα και η Σεούλ, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Νότιο Κορέα, υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών συμπεριλαμβανομένου και αυτής που οριστικοποιεί την διακρατική τους συνεργασία στον πυρηνικό τομέα.

Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κορέα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη αφού κατά τη διάρκεια αυτής οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες για την συνεργασία σε θέματα τελωνίων και δασμών ενώ οριστικοποίησαν και τις πολιτιστικές ανταλλαγές για την διετία 2010-2012.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) που αφορά την συνεργασία στον πυρηνικό τομέα και ειδικότερα την Νοτιοκορεατική βοήθεια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην Σινώπη στην Πόντο.

Η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου έγινε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και από τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Οικονομίας Τσόι Κιουνγκ-Χουαν.
Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ακόμα και η γενική διεύθυνση έρευνας ορυκτού πλούτου (ΜΤΑ) της Τουρκίας με την αντίστοιχη νοτιοκορεάτικη KIGAM